Ministerul Sănătății a transmis, duminică, câteva precizări de presă după ce în spatiul public au apărut discuții referitoare la motivele introducerii carantinei pentru persoanele care intră în România, fiind nevaccinate sau fără să fi trecut prin Covid-19 în ultimele șase luni.
Precizările vin în contextul în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, în ședința de vineri, o serie de modificări privind regulile de aplicare a măsurii carantinei la intrarea în țară, valabile de vineri, 10 decembrie, până în 8 ianuarie, după ce acestea au fost decise luni. Măsurile, publicate în Monitorul Oficial, au provocat aglomerație pe Aeroporul Otopeni.
„Diferența dintre o persoană vaccinată sau care a avut Covid-19 în ultimele 6 luni și o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situații constă din lipsa totală a protecției față de infecție la cea din urmă. O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19”, a transmis Ministerul Sănătății.
„La persoanele cu un anumit grad de protecție, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent. Chiar și în cazurile rare în care și vaccinații și foștii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecția pe care o au deja face ca organismul lor să se apere eficient și contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate”, au precizat reprezentanții MS.
Prin HCNSU nr 113/2021, publicată vineri în Monitorul Oficial s-au introdus mai multe excepții de la măsura carantineri, iar perioada a fost redusă pentru anumite categorii de persoane. Prin aceasta s-a instituit „măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 14 zile cu privire la persoanele nevaccinate ori persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din statele terțe și nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”.
În plus, CNSU a decis:
CNSU a actualizat și lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, care a intrat în vigoare duminică, 12 decembrie, ora 00:00.
Astfel, în zona roșie au intrat: Finlanda și Liban, iar în zona galbenă au intrat, din zona roșie, în urma scăderii incidenței – : Armenia, Dominica, Maldive și Singapore; și, din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polinezia Franceză;.
România a intrat în zona verde, cu o incidență cumulată de 1,1 la mia de locuitori, dar și Chile și Noua Caledonie.